Skötselråd & återvinning
Skötselråd och återvinning
Vi har tagit väl hand om möbeln tills att den lämnar vår fabrik. Nu är det din tur att ta över och se till så att den får ett långt och hållbart liv. Här följer olika tips för att lyckas med det.
Textil
Vi ställer höga krav vad gäller kvaliteten och då menar vi tygets slitstyrka, om tyget noppar, färg- beständighet och tvättbarhet.
Vi kräver alltid utförliga testresultat från väverierna och dessutom testar vi själva för att säkerställa resultaten. Men hur bra kvaliteten än är så måste textil skötas om för att hålla riktigt länge.
Placering
Det första du ska tänka på är placeringen av möbeln. Om du placerar den i ett rum med stort fönster, i direkt solljus eller precis intill ett element kommer tyget ta skada av detta så småningom. Skadan sker genom att tyget bleknar och fibrerna kan bli skörare.
Fläckar
Fläckar är något som är svårt att undvika. Vad du än gör när du fått en fläck, försök inte att gnugga bort den. Vad som händer då är att du gnuggar in smutsen djupare i fibrerna. Tyget kan få en sliten yta där du har gnuggat och i värsta fall kan en liten färgändring uppstå. Försök istället att lösa upp fläcken och tvätta därefter klädseln om fläcken inte riktigt har gått bort. Alla våra tygklädslar är avtagbar och tvättbara, antingen vattentvätt eller kemtvätt. Tvättrådet är isytt i klädseln på ryggdynorna.
Puffa
Att ”puffa” dynorna är viktigt även för klädselns skull så att sömmarna hålls på rätt plats och så att dynan hjälper till att fylla ut klädseln som den ska.
Rengörning
Dammsug soffan med jämna mellanrum. Smuts som samlas i soffan och får ligga där en längre period sliter på tyget.
Läder
Lädren vi klär våra möbler med kommer från Elmo Leather och Nevotex och är av kvaliten anilin eller semianilin.
Ett anilinläder är ett genomfärgat läder utan övrig ytbehandling. Man vill behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan.
Lädret andas, är följsamt och ger en riktigt skön känsla. Porerna i ett anilinläder är inte helt slutna och därmed är det extra känsligt för fläckar och kräver omvårdnad och skötsel.
Semianilin innebär att lädret, förutom genomfärgningen, även fått ett tunt lager av täckfärg eller täcklack. Det stänger porerna och lädret blir därmed inte riktigt lika mjukt och följsamt som ett anilinläder men i stället står det emot fläckar bättre och kräver inte lika mycket omvårdnad som att anillinläder. Oavsett om du har ett anilinläder eller semianilinläder på din möbel krävs ungefär samma typ av skötsel men oftare vid ett anilinläder.
Placering
Likt en möbel med textil är placeringen av möbeln det första du ska tänka på. Ställ inte möbeln i direkt solljus eller precis intill ett element (minst 30 cm ifrån). Lädret kommer då att torka och skifta färg på de ytor som är utsatta.
Rengöring
Håll möbeln ren genom att dammsuga den med en mjuk borste.
Insmörjning
Smörj in lädret med återfuktande och impregnerande produkter, fråga i din butik.
LÄS MER HÄR
Dynor
Dundynor
Skötseln av dynorna spelar också stor roll för hur din möbel mår och hur den känns att sitta i. Många av våra dynor är vändbara och se då till att vända på dem med jämna mellanrum. Dundynor
kräver mer skötsel än kallskumsdynor. Dunet packas när man sitter på det och då är det viktgt att banka in luft i dynorna minsta två gånger i veckan för att de ska hålla sig fina och spänstiga länge.
Kallskumsdynor
Kallskumsdynor är de mest formbeständiga dynorna. Det finns dock en rad olika kallskumskvaliteter och endel är mer beständiga än andra. Men efter långvarigt bruk kan det bildas en liten ”grop” om du alltid sitter på samma ställe i möbeln. Det man kan göra är att banka även dessa dynor någon gång i veckan men framförallt vända på dem om det är möjligt i din möbel.
Underrede
Krom
Många av underredana på våra möbler är kromade. Det är en av de mest slitstarka ytbehandlingarna och det kommer hålla i många år. Dessa kräver inget speciellt underhåll förutom att torka bort fläckar och smuts för att de ska behålla sin blanka yta.
Oljat Trä
Oljat trä behöver oljas in 1 – 2 ggr/ år, lite beroende på var soffan står och vilket slitage den utsätts för. Står den nära ett element eller i direkt solljus blir underredet torrt fortare och behöver oljas oftare. När underredet börjar se torrt ut är det dags att olja in det.
Lackade ytor
Vi har lackade underreden i både trä och metall. Dessa kräver inget speciellt underhåll förutom att torka bort fläckar och smuts. någon gång i veckan men framförallt vända på dem om det är möjligt i din möbel.
Miljö
Återvinning
Våra soffor består av material som går att separera vid återvinning.
Du kan i vissa fall behöva ett verktyg som hjälper dig att separera materialen. Innan du åker till återvinnings stationen bör du tänka på att produkten har ett andrahandsvärde och ofta går att sälja vidare. Väljer du att köra möbeln till återvinnings stationen bör du prata med närmaste återvinnings central om vilka regler som gäller i just din kommun. Generellt sorteras materialen enligt följande:
•Textilierna, skummaterialen och skinnet i kärlet förbrännbart
•Träunderredet i kärlet för färgat eller oljat trä
• Metalldelarna i kärlet för metall
• Plastdelarna i kärlet för hårdplast
Avtagbar tygklädsel
Ta av klädseln
På de flesta Ire-modeller måste du börja med att skruva av underredet för att kunna ta av klädseln. Vissa ben kan du skruva av utan verktyg andra behövs det en hylsnyckel eller insexnyckel.
Ta ur dynorna och dra upp dragkedjan som oftast sitter på baksidan av möbeln. Sedan lossar du tyget från stommen med hjälp av kardborrebandet på undersidan och kränger av klädseln från hela stommen.
Ta av klädseln på dynorna. Vi viker in alla kläppar på drag kedjorna för att de inte ska riva i textilierna, så ett hjälpmedel i form av en skruvmejsel el. liknande kan behövas för att få tag på kläppen. Tänk på att vika in kläppen när du sedan trär på klädseln igen.
Beskrivningen stämmer kanske inte exakt på din möbel men
principen är densamma på alla möbler från Ire.
Ta på klädseln
Börja med att trä på klädseln över ena armstödet. Se till att sömmarna ligger precis utmed alla kanter på möbeln annars kommer klädseln inte att passa. Fortsätt att trä klädseln över ryggen och det andra armstödet. Spänn sedan fast klädseln med kardborrebanden enligt bilden.
Fortsätt sedan att spänna fast klädseln med kardborrebanden under möbeln. Börja med framsi- dan och när du kommer till baksidan börjar du med att dra ihop dragkedjan för att sedan fortsätta att spänna fast kardborrebandet under möbeln.
När nu stommen är klädd ska benen skruvas på enligt tidigare beskrivning fast tvärtom. Trä sedan i dynorna i klädslarna, tänk på kläppen som vi beskrev här bredvid, och lägg de på plats i möbeln.
Beskrivningen stämmer kanske inte exakt på din möbel men
principen är densamma på alla möbler från Ire.