fbpx

En tygkollektion under ständig utveckling

Tygvalet är ett mycket viktigt beslut när du väljer en möbel som du skall leva med under lång tid. Därför lägger vi stor möda när vi bygger vår tygkollektion. Vi besöker varje år stora tygmässor som Proposte i Como i Italien och Mood i Bryssel och är hela tiden på jakt efter tyger som uppfyller våra höga krav — estetiskt och kvalitetsmässigt. Av kvalitets- och miljöskäl väljer vi våra tyger endast från Europa.

Vår kollektion består av omkring 100 tyger som vi håller i lager och vi förnyar vår tygkollektion varje år. Vi har även tillgång till tyger utanför vår standardkollektion.

Våra krav är rigorösa för att försäkra att din möbel håller sig vacker och angenäm att använda under många, många år. Nedan beskriver vi parametrarna för några av våra val:


Martindale
Martindale är ett mått för hur slittåligt ett tyg är. Tyget genomgår en test där en tygklädd platta gnids mot en annan platta under tryck. Talet som anges är det antal varv som plattan har snurrat då två trådar går av. För hemmiljö rekommenderas vi på Ire tyger med minst 15 000 Martindale för soffor och fåtöljer. Offentlig miljö kräver oftast slittåligare tyger med 50 000 Martindale. Tygerna i vår kollektion måste klara ett minimum på 20 000 Martindale.

 

Pilling
De flesta tyger noppar, mer eller mindre. Pilling är ett mått för hur lätt tyget har för att noppa. Skalan går från 1–5 där 5 betyder att inga noppor uppstår. En allt större andel av våra tyger är består av naturmaterial. I sådana tyger kan antalet noppor öka då naturliga fibrer i regel är kortare än konstgjorda.

 

Ljusäkthet
På grund av en högre andel naturmaterial och hårdare miljökrav (bland annat på infärgningsmetoder) på våra tyger försämras ljusäktheten. Obehandlade tyger bleks lättare. Skalan går från 1–8.

 

Tvättråd
Tygerna i vår kollektion skall helst klara vattentvätt. De måste alla klara kemtvätt. I klädseln finns alltid tvättråd insydda. Följ dessa tvättråd och trä på klädseln när tyget är en aning fuktigt och lättare att få på. När du skickar in ditt eget tyg till oss vill vi gärna att du bifogar tvättråd.