fbpx

Vår historia

Vi är fast förankrade i svensk tradition av design och hantverk men har också alltid haft blickarna riktade ut mot den internationella marknaden för inspiration.

Ire grundades krigsutbrottsåret 1939 i Skillingaryd i Småland av entreprenören Gerhard Ihreborn.

Gerhard Ihreborn och hans medarbetare var från första början besjälade av sin vision — att producera möbler av högsta kvalitet med lång livslängd och god, tidlös modern design. Målet var aldrig stora volymer utan en kompromisslös hängivenhet för kvalitet.

 

I sin design var Ire fast förankrat i en svensk tradition. Blickarna var dock också från början riktade ut mot den internationella marknaden. Ire började tidigt exportera sin kollektion på flera marknader.

 

Ires grundfilosofi har förblivit oförändrad genom åren. Vi producerar möbler av förstklassig hantverksmässig kvalitet med lång livslängd, hög komfort och ren, tidlös modern design. Tillverkning sker i vår fabrik i Tibro med i huvudsak närproducerade material. Vår formgivning förblir förankrad i en modern svensk tradition men vi hämtar också inspiration från den internationella designmarknaden.

 

Ire flyttade till Tibro 1995 och köptes år 2000 av entreprenören Ola Söderpalm och formgivaren Carl-Henrik Spak. Under Söderpalms och Spaks ledning utvecklades Ire positivt. Flera nya modeller tillkom som ännu ingår i vår kollektion. Lammhult Design Group köpte företaget 2008 och sålde det vidare 2018 till H I T AB. Under november 2021 togs företaget åter över av familjen Söderpalm, som idag driver det vidare tillsammans med delägarna Linda Grahn (VD) och Thomas Ahlgren (Produktutvecklingsansvarig).

 

På Ire var vi tidiga i vårt engagemang för miljön. Vi arbetar så långt det är möjligt med svenska och helst närproducerade material och detaljer till våra konstruktioner — för maximal kvalitet och minimal belastning på vår miljö.