Avslappnad elegans möter hantverkstradition

Avslappnad elegans möter hantverkstradition

Andreas Engesvik, Norges främsta samtida formgivare, beskriver sin första fåtölj för Ire Möbelsom en ”vänlig och informell” karaktär. I hans studio i centrala Oslo står fortfarande den första prototypen för Agnes, en fåtölj som är gjord för a passa lika bra i sommarstugan som i våningen i stan, och som likt en klassisk favoritfåtölj ska kunna följa sin ägare genom livets alla boenden. Den generösa formen och avslappnade attityden uppmuntrar till både samtal och vila.
Andreas Engesviks studio har skapat framgångsrika möbler och accessoarer för varumärken som Fogia, Ii ala och Muuto – många av dem är redan samtida klassiker.

Berätta om din första fåtölj för Ire – vad var ursprungsidén?
”Från början var tanken a skapa en stoppad stol där klädseln och ramen var helt separerade. Ramen är baserad på traditionellt hantverk, precis som klädseln. Men klädseln är mer löst si ande än på andra fåtöljer, och för tankarna till en filt man slängt i so an. Visuellt ger den känslan av något informellt, en möbel som funnits med länge. Fåtöljens generösa storlek och form gör a du kan si a i den på många olika sätt. Den påminner lite om din favoritstol i di gamla sommarhus. Jag tycker också väldigt mycket om tanken på a den kan repareras och uppdateras med tiden, Agnes är en fåtölj som följer dig genom livet. Och så tycker jag om a fåtöljen kan återvinnas på e bra sätt.”

Hur skulle du beskriva din stol som karaktär?
”Robust och somrig, väldigt vänlig och informell. Jag ser Agnes som en mild och varm person, tidlös men avslappnad.”
I vilka miljöer ser du Agnes?
”Agnes platsar i många olika typer av miljöer, men under arbetet med den har jag framförallt se den som en möbel i en sommarstuga, eller i en våning i stan. Den väger inte så mycket och kan lä fly as runt.”

 Hur skulle du beskriva di första samarbete med Ire?
”Jag försöker alltid a förstå och tolka varumärket jag samarbetar med och ta fram en möbel som passar dem, något som behövs i deras sortiment och som bygger
på den kunskap och expertis de har inom företaget. Jag utgår aldrig från mi eller min studios behov, en möbel är e dynamiskt samarbete och Agnes bygger mycket på Ires kunskap om material och fokus på långsiktighet.”