En ny elegans

En ny elegans

Välklädd, men med glimten i ögat

Mattias Stenbergs första soffa för Ire heter Como och kombinerar det svenskt praktiska med det italienskt eleganta. Han har tidigare designat en lätt fåtölj, Chorus, och en serie soffbord för Ire.


-Jag ville ta fram en soffa med stram elegans, samtidigt som jag ville att den skulle vara inbjudande och andas ledighet. Tidigt i designprocessen beslutade jag mig för att göra två versioner av Como-soffan; en stram och en mer ledig. I Italien pratar man om att någon är "Sprezzatura", vilket antyder att någon är lite ledigt elegant och egensinnig i sin stil. Det är så jag känner för Como-soffan. Den är välklädd, men med glimten i ögat.
Var det svårt att designa en soffa?
– Det finns lärdomar i varje projekt. I just det här fallet har vi arbetat oerhört hårt med att bygga in det där lite livfulla i soffan. Inte bara i konturerna, utan ner i varje söm och i den där lite lätt oregelbundna ytan som kommer av att kombinera rätt stomme, vadd och tyg. Det är lite som att baka utan recept. Du vet i stort vilka ingredienserna är, men mängderna måste du prova dig fram till.
Vilket syfte fyller Como?
– Jag tror att vi överlag längtar efter mer karaktärsfulla möbler. Individualismen börjar ta mer plats i våra hem och därmed också i våra möbler. Med det sagt är vi fortfarande väldigt försiktiga här uppe i norr. Jag skulle gärna se ännu större penseldrag och spretighet i våra hem och hos våra producenter.
Tänker du på vilket rum soffan ska stå i när du designar den?
– Miljön finns alltid med tidigt i mina projekt. Formgivning är ju inte bara arbetet med papper och penna. Formgivning startar ju med de riktigt basala frågorna som; vem är kunden, var står möbeln, och hur och när används möbeln? Ofta kan jag också inspireras av en specifik miljö eller plats när jag arbetar på formen på en möbel. De första penseldragen på Como-soffan kom till en disig aprildag på en balkong i Bellagio vid Lago Di Como i Italien. Därav namnet. Jag gillade tanken på en italienskt elegant soffa som samtidigt var så där svenskt ledig och praktisk.
Hur många olika uttryck har Como?
– I min tankevärld skulle den kunna passa lika väl i den praktfulla salen som i det helt vanliga vardagsrummet. Jag tänker på Como lite som en kameleont som får olika uttryck beroende på val av tyg och om man väljer att lägga till en dekorsöm eller inte. Man har som sagt också möjligheten att köpa Como i ett lite striktare utförande med väl spänd klädsel eller i en ledigare klädsel med ett extra lager med vadd under.