fbpx

Vår filosofi

Grundtanken i vår filosofi är oförändrad sedan starten 1939. Den bygger på hängivenheten till en tidlös, hållbar kvalitet i såväl design som produktion.

Vi tillverkar möbler som du skall tycka om att leva med under mycket lång tid. Våra möbler skall åldras med behag och tåla vilket ”sällskap” som helst, i inredningar över hela världen, privata såväl som offentliga.

 

Det är en kompromisslös filosofi som ställer höga krav på hantverk och omsorg om minsta detalj. Denna omsorg omfattar självklart också vår gemensamma miljö. Vår fasta övertygelse är att du genom att investera i en möbel som är lokalt producerad i hållbar hantverksmässig kvalitet och tidlös modern design gör det bästa, mest genomtänkta valet — estetiskt, ekonomiskt och miljömässigt.

Vår historia

Vi är fast förankrade i svensk tradition av design och hantverk men har också alltid haft blickarna riktade ut mot den internationella marknaden för inspiration.

Ire grundades krigsutbrottsåret 1939 i Skillingaryd i Småland av entreprenören Gerhard Ihreborn.

Gerhard Ihreborn och hans medarbetare var från första början besjälade av sin vision — att producera möbler av högsta kvalitet med lång livslängd och god, tidlös modern design. Målet var aldrig stora volymer utan en kompromisslös hängivenhet för kvalitet.

 

I sin design var Ire fast förankrat i en svensk tradition. Blickarna var dock också från början riktade ut mot den internationella marknaden. Ire började tidigt exportera sin kollektion på flera marknader.

 

Ires grundfilosofi har förblivit oförändrad genom åren. Vi producerar möbler av förstklassig hantverksmässig kvalitet med lång livslängd, hög komfort och ren, tidlös modern design. Tillverkning sker i vår fabrik i Tibro med i huvudsak närproducerade material. Vår formgivning förblir förankrad i en modern svensk tradition men vi hämtar också inspiration från den internationella designmarknaden.

 

Ire flyttade till Tibro 1995 och köptes år 2000 av entreprenören Ola Söderpalm och formgivaren Carl-Henrik Spak. Under Söderpalms och Spaks ledning utvecklades Ire positivt. Flera nya modeller tillkom som ännu ingår i vår kollektion. Lammhult Design Group köpte företaget 2008 och sålde det vidare 2018 till H I T AB. Under november 2021 togs företaget åter över av familjen Söderpalm, som idag driver det vidare tillsammans med delägarna Linda Grahn (VD) och Thomas Ahlgren (Produktutvecklingsansvarig).

 

På Ire var vi tidiga i vårt engagemang för miljön. Vi arbetar så långt det är möjligt med svenska och helst närproducerade material och detaljer till våra konstruktioner — för maximal kvalitet och minimal belastning på vår miljö. 

 

 

Carl-Henrik Spak, designer på Ire

Carl-Henrik Spak

Carl-Henrik Spak

Åtskilliga av de bästsäljande klassikerna i vår kollektion är designade av mångfaldigt prisbelönte Carl-Henrik Spak. Spaks design präglas av renhet och tidlöshet samt av en svensk designtradition — men också en internationell känsla, finish och elegans.

Läs mer

Jesper Ståhl, designer på Ire

Jesper Ståhl

Jesper Ståhl

Jesper Ståhl är frilansande designer där Småländsk kreativitet möter en Master of Design från Royal Collage of Art i London. Hans portfolio innehåller allt från köksredskap, verktyg och bestick, till möbler, belysning och elektronikprodukter.

Läs mer

 Ellinor Ericsson, designer på Ire

Ellinor Ericsson

Ellinor Ericsson

Ellinor Ericsson är en ung designer utbildad vid Kunstakademins Designskola i Köpenhamn.

Läs mer

Josefine Alpen, designer på Ire

Josefine Alpen

Josefine Alpen

Josefin Alpen är en lovande ung designer som tog sin examen från Carl Malmsten Furniture Studies 2012 och som sedan har arbetat som frilansande formgivare.

Läs mer